De geschiedenis

De SOS Talisman Holland is opgericht in 1972. Een horlogefabrikant uit Zwitserland bedacht dat als hij het glazen plaatje van het horloge kastje zou verwisselen voor een metalen plaatje dan kon daar een papieren strookje in met daarop de persoonlijke gegevens van mensen waardoor in geval van nood altijd leesbaar was wie de persoon was en waar hij/zij woonde. 

De eerste SOS was voor aan je horlogebandje te schuiven naast het klokje. Het idee:  ’s morgens de deur uit naar werk , school of boodschappen met altijd je horloge om en met de SOS Talisman dus altijd bij je met  persoonlijke gegevens. Ook als je naar het buitenland ging waren je gegevens leesbaar omdat de invulstrook in 6 talen werd gedrukt. Vooral mensen  met een medische aandoening bijv. diabetes ,epilepsie of urgente medicijnen of allergieen waren enthousiast over de uitvinding. Er kwam vraag naar de SOS Talisman aan een ketting voor bijvoorbeeld kinderen zodat papa of mama altijd snel bij hun kind waren als er iets ernstigs gebeurde.

Al gauw werden ook de ANWB,EHBO, het Rode kruis, brandweer en politie  en vele andere hulporganisaties enthousiast over “het sieraad dat uw leven kan redden”. Bij een ongeval  wisten ze direct met wie ze te doen hadden en kon de huisarts of de huisgenoten geïnformeerd worden.

Reclame campagnes in de ANWB Kampioen gids en in de Libelle en  Margriet maar ook plaatselijke kranten namen het slogan over: “SOS Talisman,een noodzakelijk sieraad”. Toen Willem Duys de SOS Talisman introduceerde in zijn programma op TV” Voor de Vuist weg”  in 1975 was het hek van de dam en wilde iedereen een SOS Talisman dragen. Deze  was te koop bij 1600 juweliers in Nederland en ook post- order bedrijf Ter Meulen uit die tijd gaf iedere nieuwe klant een SOS Talisman cadeau. Toen werd ook  de ANWB een grote afnemer van de hanger met ketting roestvrij staal want ook vakantiegangers en vooral backpackers vonden het belangrijk dat ze altijd te vinden waren voor de familie thuis. Paspoort en identiteidsbewijs kunnen gestolen worden, de SOS draag je op je lichaam dus altijd bij je.

Vandaag in het digitale tijdperk denken vooral de jongeren dat dat voldoende is, gegevens staan in mijn telefoon of een chip in de arm maar……………..telefoon raakt kwijt tijdens de chaos van een ongeval  of andere calamiteiten en een chip is niet uit te lezen in bijv.de rimboe .De SOS Talisman is simpel en ook door u en mij gewoon open te draaien voor informatie in geval dat de persoon  het zelf even niet kan vertellen.  In tijden dat er veel verwarde mensen op straat lopen kan iedereen een helpende hand bieden om deze persoon thuis te brengen of even iemand te bellen. Simpel door het dekseltje open te draaien en naam,adres en telefoongegevens te lezen.

Er is ook veel vraag naar mensen die kenbaar willen maken dat ze niet gereanimeerd willen worden  en ook dat kun je op het invulstrookje schrijven  in de SOS Talisman.

Kortom…..ja ouderwets maar nee niet uit de tijd en nog steeds doeltreffend!